Thursday, 14 February 2013

Echipamente irigat Marea Britanie - tamburi si rampe de udare Briggs

          Tamburii de irigat Briggs (Ocmis imbunatatit) sunt controlati de un computer, foarte usor de folosit si foarte rezistent. Aveti posibilitatea de a iriga 4 zone diferentiat, pe aceeasi tura si, de asemenea, de a monitoriza si controla computerul/tamburul prin telefonul mobil. Tamburii sunt disponibili in diferite marimi pentru fiecare ferma:
  • de la furtun cu diametrul de 63mm si lungime de 200 metri;
  • pana la furtun cu diametrul de 125mm si lungime de 750 metri.
          Rampele de udare Briggs, robuste si usor de manevrat, sunt disponibile in 2 tipuri:
  • rampe de udare autopurtate pe tambur, pe 3 roti, latime de udare intre 18 si 45 metri;
  • rampe de udare independente de tambur, pe 4 roti, latime de udare intre 45 si 90 metri
Mai multe informatii si poze gasiti pe site-ul oficial al companiei: http://www.briggsirrigation.co.uk/index.php 
Daca informatiile v-au convins ca aveti nevoie in ferma dumneavoastra de un echipament durabil si usor de manevrat, atunci puteti contacta producatorul in orice moment.
De 6 ani lucrez cu acest echipament de irigat, stiu ce recomand, si vreau sa recomand!

Monday, 11 February 2013

Irigarea prin aspersiune

          La ferma unde imi desfasor activitatea folosesc irigarea prin aspersiune. Masinile de irigat sunt marca Briggs, care la origine sunt Ocmis -uri italiene modificate sa se adapteze la piata englezeasca. Marea modificare consta in montarea propriului computer, impreuna cu software-ul Briggs.


          Ceea ce aduce Briggs nou sunt "boom"- urile fabricate de ei, o sa le spunem rampe de udare. Acestea sunt niste sisteme mobile pe 3 sau 4 roti care se ataseaza la masina de irigat si au rolul de a distribui apa in camp.
          Folosim acest tip de echipament deoarece apa, sau mai bine zis, perdeaua de apa formata astfel, contine picaturi de apa foarte mici, care nu fac rau culturii, in comparatie sa zicem, cu o ploaie torentiala, care ar degrada frunzele de salata si in acelasi timp ar murdari-o cu pamant.
          La alte culturi,(ex: dovlecei, cartofi,pajisti etc) se foloseste mai mult pistolul de apa atasat la masina de irigat in locul acestor rampe.

          Sa revenim la aceste masini de irigat. Majoritatea functioneaza prin presiunea apei din sistem (6 - 10 bari), dar sunt si masini la care forta care pune in miscare rola este un motor diesel, probabil si benzina, ele putand astfel functiona la presiuni mult mai mici - 2 bari.
          La masinile care functioneaza pe baza presiunii apei, forta apei sub presiune antreneaza o turbina care este conectata la o cutie de viteze care la randul ei invarte, printr-un pinion, rola pe care se afla furtunul. Computerul controleaza viteza cu care rola se invarte prin reglarea debitului de apa sub presiune care intra la turbina, restul debitului de apa mergand direct spre furtun. Aveti aici un video care o sa va lamureasca mai mult in legatura cu functionarea acestor masinarii.
          La masinile care functioneaza pe baza unui motor diesel, apa merge direct spre furtun, apoi pe camp, prin intermediul rampei de udare sau pistolului de apa. Motorul antreneaza o pompa hidraulica, dotata cu o valva controlata de computerul masinii. Astfel are loc reglajul vitezei cu care masina ruleaza inapoi pe rola furtunul din camp.
          Am observat ca la noi in tara, Valinst din Brasov este probabil, singurul, importator de sisteme Ocmis. Am specificat lucrul acesta ca si o indrumare de unde am putea procura astfel de sisteme de irigatii. Vad ca ei folosesc rampe de udare care ajung la maxim 50 de metri latime de udare, pe cand englezii de la Briggs au ajuns la fabricarea de rampe de udare care pot acoperii o latime de maxim 90 de metrii, deci aproape dublu de ceea ce exista la noi.
          Am inceput, in cadrul fermei, procesul de servisare si mentenanta a echipamentelor de irigat. Am, cum imi place mie sa i spun, o "armata" de 12 masini de irigat, 4 x R2-uri, 7 x R3-uri si un VR5, un animal de masina care face o treaba excelenta.

VA URMA

Sunday, 3 February 2013

Visul meu nu e imposibil - e dezvoltare durabila

          Zona unde locuiesc in Romania este judetul Caras Severin. Nu stiam mai nimic despre el, pana cand am intalnit-o pe sotia mea, care este din satul Radimna, comuna Pojejena. Eu consider judetul Caras Severin a fi unul foarte linistit, cu un imens potential turistic, care inca nu este exploatat.
          Va prezint aici o imagine din satelit cu zona despre care vreau sa va vorbesc:
          Pamanturile arabile cuprinse intre aceste trei localitati (Susca-Radimna-Pojejena) insumeaza undeva intre 400 - 500 hectare de pamant. VISUL MEU?...cred ca v-ati dat seama deja: o ferma mare care sa cuprinda aceste pamanturi si unde sa lucreze oameni din zona respectiva.
          Am multi prieteni care pleaca in strainatate dupa bani, din cauza ca nu au ce sa lucreze in zona. Acest lucru se poate schimba. Cu mare bucurie as exploata impreuna cu ei aceste pamanturi spre satisfactia intregii comunitati. Toti ar avea de castigat. Ar inflori in noi bucuria de a fi roman, lucru cam ofilit in zilele noastre.
          Pe vremea lui Nea Nicu, aici se afla un mare CAP, cu productii foarte bune, mai ales pentru legume, lucru ce imi indica extraordinara valoare productiva a acestor soluri. Luand in considerare tehnica agricola avansata din ziua de astazi, atunci putem deduce ca aici se pot obtine productii foarte bune. Se pot cultiva legume pe o parte si alta a raului Radimna si cereale si plante tehnice pe dealurile din zona.
          La noi in Romania, in general, verile sunt secetoase. Arsita poate distruge culturile. Asadar, Dumnezeu a inzestrat zona cu apa. Multa apa, care, vara, cand ai nevoie de ea, tot acolo e, nefiind nevoie de construirea de lacuri/rezervoare de acumulare a apei/zapezii din timpul iernii, cum se intampla la altii. Dunarea, in acesta zona, revarsa in fiecare secunda undeva intre 3 mii - 4 mii de metri cubi. Asadar, apa, pentru irigarea culturilor, exista din plin. Restul lantului irigational se poate construi, de la pompe, conducte,hidranti, pana la masinile de irigat. E mult mai important faptul ca avem apa la dispozitie decat faptul ca avem multe echipamente de irigat. Cel mai rau lucru care ti se poate intampla vara este ca sa ramai fara apa, desi ai masinarii in valoare de, sa zicem, 200.000 euro. La momentul ala, apa valoreaza mai mult decat ele.
          Din punct de vedere climatic, aceasta zona este mult mai blanda decat restul tarii. Vara, nu se inregistreaza temperaturi extreme, la fel si iarna, este mai blanda aici. Tind sa cada mai multe precipitatii aici in comparatie cu alte zone. Spun asta din experienta batranilor din zona, care lucrau inainte la CAP.
           Situata intre Dunare si Muntii Locvei, aceasta zona parca indeamna la a fi exploatata prin felul ei de a fi. Le am zis la toti prietenii mei ca, daca as castiga la loterie, AICI mi as investii toti banii. Vreau sa fac din aceasta zona una renumita in tara, unde locuitorii sa fie mandrii de ei si de munca lor. Vreau sa schimb peisajul zonei, prin comasarea terenurilor si prin plantarea de garduri vii. Vreau ca in peisaj sa nu mai fie micile parcele agricole lucrate la alegere,ci sa arate ASA:
ASTA-I VISUL MEU IN ZONA MEA!

          Dupa cum am spus si in titlu, visul meu nu-i imposibil, insa necesita o suma foarte mare de bani, pentru investitii in echipament si pentru convingerea oamenilor de a vinde/da in arenda pamatul. O sa continui sa-mi visez visul, poate o sa se adevereasca vreodata, desi eu nu joc la loterie. Exista,insa, oameni bogati, pe care, faptul ca au bani, nu-i mai multumeste la fel de mult ca faptul de a-i dona spre o cauza nobila, spre a face o fapta buna. Sa ne ajute Dumnezeu pe toti!

VA URMA