Monday, 11 February 2013

Irigarea prin aspersiune

          La ferma unde imi desfasor activitatea folosesc irigarea prin aspersiune. Masinile de irigat sunt marca Briggs, care la origine sunt Ocmis -uri italiene modificate sa se adapteze la piata englezeasca. Marea modificare consta in montarea propriului computer, impreuna cu software-ul Briggs.


          Ceea ce aduce Briggs nou sunt "boom"- urile fabricate de ei, o sa le spunem rampe de udare. Acestea sunt niste sisteme mobile pe 3 sau 4 roti care se ataseaza la masina de irigat si au rolul de a distribui apa in camp.
          Folosim acest tip de echipament deoarece apa, sau mai bine zis, perdeaua de apa formata astfel, contine picaturi de apa foarte mici, care nu fac rau culturii, in comparatie sa zicem, cu o ploaie torentiala, care ar degrada frunzele de salata si in acelasi timp ar murdari-o cu pamant.
          La alte culturi,(ex: dovlecei, cartofi,pajisti etc) se foloseste mai mult pistolul de apa atasat la masina de irigat in locul acestor rampe.

          Sa revenim la aceste masini de irigat. Majoritatea functioneaza prin presiunea apei din sistem (6 - 10 bari), dar sunt si masini la care forta care pune in miscare rola este un motor diesel, probabil si benzina, ele putand astfel functiona la presiuni mult mai mici - 2 bari.
          La masinile care functioneaza pe baza presiunii apei, forta apei sub presiune antreneaza o turbina care este conectata la o cutie de viteze care la randul ei invarte, printr-un pinion, rola pe care se afla furtunul. Computerul controleaza viteza cu care rola se invarte prin reglarea debitului de apa sub presiune care intra la turbina, restul debitului de apa mergand direct spre furtun. Aveti aici un video care o sa va lamureasca mai mult in legatura cu functionarea acestor masinarii.
          La masinile care functioneaza pe baza unui motor diesel, apa merge direct spre furtun, apoi pe camp, prin intermediul rampei de udare sau pistolului de apa. Motorul antreneaza o pompa hidraulica, dotata cu o valva controlata de computerul masinii. Astfel are loc reglajul vitezei cu care masina ruleaza inapoi pe rola furtunul din camp.
          Am observat ca la noi in tara, Valinst din Brasov este probabil, singurul, importator de sisteme Ocmis. Am specificat lucrul acesta ca si o indrumare de unde am putea procura astfel de sisteme de irigatii. Vad ca ei folosesc rampe de udare care ajung la maxim 50 de metri latime de udare, pe cand englezii de la Briggs au ajuns la fabricarea de rampe de udare care pot acoperii o latime de maxim 90 de metrii, deci aproape dublu de ceea ce exista la noi.
          Am inceput, in cadrul fermei, procesul de servisare si mentenanta a echipamentelor de irigat. Am, cum imi place mie sa i spun, o "armata" de 12 masini de irigat, 4 x R2-uri, 7 x R3-uri si un VR5, un animal de masina care face o treaba excelenta.

VA URMA

No comments:

Post a Comment