Saturday, 16 March 2013

Servisarea si intretinerea echipamentelor de irigat

          Ca si orice alta masinarie, echipamentele de irigat au nevoie de un service anual si de o intretinere saptamanala.
          Servisarea lor anuala se impune in conditiile in care dorim sa pastram echipamentele intr-o stare cat mai buna de functionare, deci, o durata de viata mai mare si lipsita de defectiuni. Compania producatoare de masini de irigat recomanda schimbarea tuturor pieselor uzabile la interval de un an: kitul de garnitura mecanica dintre turbina si cutie, cursorul din mecanismul culisabil, garnitura (valva) tip fluture de la bypass, garniturile de la axul vavlei tip fluture, garniturile de apa si de vaselina la intrarea in centrul tamburului, uleiul din cutia de viteze, gresarea tutror punctelor de ungere, etc. Daca s-ar urmarii ceea ce producatorul recomanda a fi schimbat anual, atunci echipamentul ar fi intr-o perfecta stare tehnica. Experienta dobandita mi-a aratat ca nu tot ceea ce v-am specificat mai sus trebuiesc schimbate anual.
          Piesele de schimb pentru aceste masini de irigat nu sunt tocmai ieftine. De aceea am incercat sa continui a folosi mai mult de un an unele piese. Am obtinut rezultate foarte bune in a folosi 2 ani la rand kitul de garnitura mecanica de la turbina, valva fluture, garniturile de apa si de vaselina de la intrarea in tambur. Asta, in situatia in care, atunci cand am desfacut masina pentru servisare, nu era nici o diferenta vizibila majora intre piesa noua si piesa deja folosita un an, exceptand urmele de murdarie/calcar. Daca exista diferente vizibile intre piesa noua si piesa de pe masina, recomand a se schimba neaparat. Un bun exemplu este kitul de garnitura mecanica de la turbina, care are un rol vital in a opri ingresul apei in cutia de viteze. Asadar, mai bine a se schimba piesa cu una noua, realizandu-se astfel prevenirea acestui lucru, decat a se repara cutia de viteza, "unsa" de apa,si nu de ulei, si care o sa va usureze de bani buni. Daca este mentinuta in asa fel incat apa nu poate sa intre in cutie, uleiul din cutie poate sa tina nu 1 an, nu 2, ci 3 ani. Este posibil sa tina si mai mult de 3 ani, eu m am oprit aici deoarece anul asta o sa fie al 3 lea an in care nu o sa schimb uleiul din cutie, deoarece arata ca nou. Starea uleiului din cutie, amestecat cu apa, arata faptul ca acel kit mecanic al turbinei are nevoie disperata de reinnoire, deoarece permite ingresul apei in cutia de viteze.
          Daca doriti sa mentineti cutia de viteze in cea mai buna stare posibila, atunci evitati sa o bagati in viteza atunci cand turbina se invarte. E ca si la masinile pe care le conducem, nu cred ca e cineva care nu apasa intai ambreiajul inainte de schimbarea vitezei. Bagarea in viteza, atunci cand turbina se invarte, pune o presiune uriasa pe angrenajele cutiei,rulmenti,etc.
          Gresarea tuturor punctelor de ungere este, probabil, cel mai important lucru de urmarit. Daca nu se asigura frictiunea minima, prin gresare, pieselor aflata in contact, atunci, echipamentul de irigat are zilele numarate, ca sa zic asa.
          Singurul punct de frecare in care nu puteti interveni este cel al frecarii furtunului de sol. Furtunul are doua "vieti". Pe el se afla printat (cu galben/alb) lungimea lui, la fiecare metru. Asadar,la un tambur nou/"neintors" de 400 metri, printre alte informatii printate pe furtun, se poate vedea =001=, aproximativ la un metru de capatul furtunului, apoi =002=,=003=,...,si ultimul =399=, la un metru de capatul furtunului atasat de centrul rolei. Asta va indica faptul ca furtunul vostru este nou, sau "neintors". Puteti astfel folosi masina de irigat pana cand, pe a doua spirala de furtun de pe tambur, incep sa apara "valuri", in punctul in care acesta se freaca de sol. Valurile indica faptul ca furtunul s-a uzat/subtiat indeajuns, si ca nu mai trebuie folosit in starea in care se afla . Acesta este sfarsitul primei "vieti" a furtunului, si totodata, momentul in care trebuie sa "intoarceti" furtunul. Am subliniat trebuie, deoarece, daca nu intoarceti furtunul in acel moment, o sa riscati aparitia de gauri in el, fiind necesar sa-l taiati mai scurt, pentru eliminarea lor. Scurtarea furunului este ceva ce, cred ca, nimeni din domeniul agricol nu isi doreste, deoarece ii scade din randament si  nu o sa mai poata iriga aceeasi suprafata ca inainte. "Intoarcerea" furtunului, este o operatie prin care, capatul furtunului printat cu =001= trece in locul capatului unde este printat =399= si viceversa. Astfel, dupa executarea operatiei, pe primul metru de furtun o sa fie inscriptionat =399=, ce indica faptul ca furtunul a fost intors si incepe a doua "viata" a furtunului. Daca ne-am uita acum, in acelasi loc in care am vazut valurile pe furtunul neintors am observa ca, in acelasi loc, furtunul nostru arata ca unul nou. Deci, se poate deduce ideea ca in acel punct frecarea de sol este cea mai intensa.
          In ritmul in care, eu, folosesc echipamentele mele, o viata a furtunului tine 5 - 6 - 7 ani neintors, deci intre 10 si 14 ani per total, cu 500 - 800 ore functionare pe an. Acest lucru depinde foarte mult de solul pe care echipamentul este folosit si de intensitatea utilizarii. Aici in UK, multe soluri sunt pline de pietre, care reduc considerabil, chiar injumatatesc durata de viata a unui furtun. La noi in tara, majoritatea solurilor nu contin pietre, ceea ce imi indica mie o potentiala durata de viata poate chiar mai mare de 15 ani.
          Intretinerea saptamanala se face in cazul in care echipamentele sunt folosite intensiv, dar nu numai. Aceasta intretinere presupune inspectia vizuala a echipamentelor, asigurarea functionarii corecte, raportarea defectelor si cel mai important, gresarea echipamentelor. Personal, eu le folosesc si cate 15 ore pe zi, timp de 5 - 6 zile pe saptamana, 500 - 800 ore pe sezon, deci mi se impune o intretinere saptamanala riguroasa. Daca echipamentele de irigat sunt folosite ocazional, nu trebuiesc gresate decat inainte si dupa folosire, nu saptamanal.
          Cele mai importante puncte de gresare, dupa mine, sunt:
          - cursorul din mecanismul culisabil, care se misca dintr-o parte in alta si ghideaza furtunul pe tambur.
          - punctul de intrare in centrul tamburului, intre garniturile de apa
          - rulmentii, de o parte si alta a tamburului.
          - rulmentii care fixeaza axul mecanismului culisabil.
          - toate punctele de gresare de pe rampa de udare.
          Alte puncte de gresare sunt:axul ochiului de prindere pe tractor, mecanismul tip manivela de rotire pe lant, roata dintata a rolei/pinionul cutiei de viteze, mecanismul de ridicare/coborare a piciorului de sprijin, masa de rotire a tamburului, punctele de prindere a mecanismului de oprire apa/scoatere din viteza, rulmentii rotilor rampei de udare, zavoarele dintre sectiunile rampei de udare.
          Adadar, consider ca am acoperit aproape toate punctele importante de urmarit in servisarea si intretinerea echipamentelor de irigat. Oricine o sa citeasca aceasta postare si cauta alte raspunsuri care nu se gasesc aici poate sa ma contacteze si o sa l ajut cu mare placere si cu cele mai bune sfaturi.
          Spor la lucru!

          VA URMA

No comments:

Post a Comment